Doorgaan naar hoofdcontent

Brood in aardewerk bakvorm

 

Brood in aardewerk bakvorm


Ingrediënten:

Voor een klein brood van 500 gram:

300 gram meel (wit, volkoren of gemengd)

170 gram water

1 theelepel suiker

15 gram verse gist

30 gram melkpoeder (optioneel)

15 gram zonnebloemolie

5 gram zout


Bereiding:

Gist oplossen in lauwwarm water (optioneel melkpoeder) met een theelepeltje suiker.

Meel toevoegen en met de keukenmachine met kneedhaak deze ingrediënten mengen op de laagste stand (stand 1)

Zout en olie toevoegen en op stand 2 kneden tot een soepele elastische deegbol (ongeveer 8 minuten).

Het deeg afgedekt 45 minuten laten rijzen op een warme plaats (kamertemperatuur).

Römertopf en deksel vullen met water (handwarm) en laten staan tot gebruik.

Deeg ontgassen door plat te drukken, vouwen en vormen. Zorg dat het deeg enigszins gespannen staat.

Maak de bakvorm leeg en doe er een bakpapier in en knip het bij zodat het niet teveel uit de vorm steekt.

Doe het gevormde deeg in de vorm, snijd overlangs met een scherp mesje in en zet het deksel er op.

Laat 40 ror 45 minuten rijzen.

Plaats in een koude oven en verwarmop 220 graden voor 35 minuten.

Haal de bakvorm uit de oven. Er komt veel stoom vrij en je zult zien dat het brood niet gekleurd is en i.p.v. gebakken eerder gestoomd is.

Haal met het bakpapier het brood uit de vorm en plaats het opnieuw in de oven voor 15 minuten op 220 graden.


Brood in aardewerk bakvorm


Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.