Brood in aardewerk bakvorm

 

Brood in aardewerk bakvorm


Ingrediënten:

Voor een klein brood van 500 gram:

300 gram meel (wit, volkoren of gemengd)

170 gram water

1 theelepel suiker

15 gram verse gist

30 gram melkpoeder (optioneel)

15 gram zonnebloemolie

5 gram zout


Bereiding:

Gist oplossen in lauwwarm water (optioneel melkpoeder) met een theelepeltje suiker.

Meel toevoegen en met de keukenmachine met kneedhaak deze ingrediënten mengen op de laagste stand (stand 1)

Zout en olie toevoegen en op stand 2 kneden tot een soepele elastische deegbol (ongeveer 8 minuten).

Het deeg afgedekt 45 minuten laten rijzen op een warme plaats (kamertemperatuur).

Römertopf en deksel vullen met water (handwarm) en laten staan tot gebruik.

Deeg ontgassen door plat te drukken, vouwen en vormen. Zorg dat het deeg enigszins gespannen staat.

Maak de bakvorm leeg en doe er een bakpapier in en knip het bij zodat het niet teveel uit de vorm steekt.

Doe het gevormde deeg in de vorm, snijd overlangs met een scherp mesje in en zet het deksel er op.

Laat 40 ror 45 minuten rijzen.

Plaats in een koude oven en verwarmop 220 graden voor 35 minuten.

Haal de bakvorm uit de oven. Er komt veel stoom vrij en je zult zien dat het brood niet gekleurd is en i.p.v. gebakken eerder gestoomd is.

Haal met het bakpapier het brood uit de vorm en plaats het opnieuw in de oven voor 15 minuten op 220 graden.


Brood in aardewerk bakvorm


Reacties