Doorgaan naar hoofdcontent

Waterzooi met gehaktballetjes

 

Waterzooi met gehaktballetjes

Ingrediënten:

Gemengd gehakt

zout, peper, nootmuskaat

ei

paneermeel

groentebouillon

wortel

prei

bleekselderij

vastkokende aardappelen

room

eidooier

peterselie


Bereiding:

Meng gehakt, kruiden, ei en paneermeel tot een goed samenhangend geheel en draai er niet te kleine balletjes van.

Breng groentebouillon aan de kook, doe de gehaktballetjes erin en laat 10 minuten zachtjes koken.

Groenten schoonmaken, wassen en de stengels bleekselderij ontvliezen met een dunschiller.

Snijd de groenten in fijne reepjes (julienne).

Aardappelen schillen, wassen en in niet te grote partjes snijden.

Haal de gehaktballetjes uit de bouillon en zet opzij.

Aardappelen stomen of koken tot net gaar.

Doe de groenten in de bouillon en laat zachtjes 10 minuten koken.

Eidooierts mengen met wat room.

Zorg dat de bouillon met de groenten niet meer kookt maar houdt wel tot net onder het kookpunt. Roer het eidooier-roommengsel (liaison) er door om een lichte binding te krijgen. Houd alles tot net onder het kookpunt en voeg de gehaktballetjes, aardappelen en gehakte peterselie er door. Nog enkele minuutjes net onder het kookpunt houden om alles goed te verhitten.


Waterzooi met gehaktballetjes


Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.