Braadworst met roerbakgroenten en gebakken aardappelen

 


Ingrediënten:

Braadworst

Broccoli

enkele blaadjes cavolo nero

bosui

kastanjechampignons

zout en peper

arachideolie

vastkokende aardappelen

kruidenolie:

arachideolie + paprikapoeder (licht gerookt) + rozemarijn + knoflookpoeder + Italiaanse kruiden


Bereiding:

Aardappelen in gelijkmatige stukken snijden, wassen en drogen en mengen met kruidenolie (niet te veel).

Broccoli in kleine roosjes snijden, bosui in niet te kleine stukken snijden, champignons in plakjes en cavolo nero in repen snijden..

Een ovenschaal bedekken met bakpapier en daarop de aardappelen en braadworsten leggen.

Plaats in een voorverwarmde oven op 180 graden, 20 minuten. Schep in die tijd de aardappelen eens om en draai de braadworsten om.

Naargelang de dikte van de braadworsten, kunnen ze misschien al 5 minuten eerder uit de oven gehaald worden en houd je ze warm in aluminiumfolie).

De roerbakgroenten mengen met een klein beetje arachideolie en in de gesloten mand van de airfryer 12 minuten bakken op 185 graden. In die tijd één keer omroeren.


Waarom ik geen recepten maak en in plaats daarvan korte bereidingsfiches met een samenstelling zonder hoeveelheden en beknopte bereidingswijzen zonder veel aandacht voor temperatuur en tijd.

·       Er zijn voldoende websites en kookboeken met uitgebreide receptuur die de onervaren of niet zelfverzekerde kok houvast bieden. Ben je echter wat meer bedreven in het bereiden van gerechten en maaltijden, dan worden die juiste hoeveelheden, temperaturen en bereidingstijden van minder belangrijk. Let op, er zijn drie soorten gerechten waarbij het geven van de correcte informatie wel belangrijk is. Namelijk bij dessert en gebak kun je niet rekenen op ervaring en intuïtie, hier zijn de juiste hoeveelheden, temperaturen en tijden wel van groot belang. Ook bij het garen van vlees of vis op lage temperatuur zijn de gegevens van tijd en temperatuur niet te vermijden omwille van de voedselveiligheid (hygiëne) en het beoogde resultaat.

·       De verhoudingen van ingrediënten die je in je gerechten gebruikt kun je beter door je smaak en voorkeur dan door opgegeven hoeveelheden laten bepalen.

·       Verder leerde ik uit het boek ‘Goed koken en wat je daarvoor moet weten’ van Harold McGee dat je niet moet vertrouwen op garingstijden in recepten.


Reacties