Rösti met koolsla en geitenkaas

 



Recept Rösti

Recept koolsla


Ingrediënten:

Rösti

Koolsla

geitenkaas (Mélusine)

licht gerookte (vegetarische) spekblokjes

honing


Bereiding:

Maak de koolsla.

Bereid de rösti.

Ovengrill verwarmen (180 graden)

Spekblokjes licht bakken in de koekenpan.

Geitenkaas in plakken van 2.5 cm snijden en in een licht ingevette ovenschaal leggen samen met de spekblokjes. Doe op ieder plakje geitenkaas enkele druppels honing.

Plaats enkele ogenblikken onder de ovengrill tot de kaas zacht wordt en een mooi kleurtje krijgt.


Waarom ik geen recepten maak en in plaats daarvan korte bereidingsfiches met een samenstelling zonder hoeveelheden en beknopte bereidingswijzen zonder veel aandacht voor temperatuur en tijd.

·       Er zijn voldoende websites en kookboeken met uitgebreide receptuur die de onervaren of niet zelfverzekerde kok houvast bieden. Ben je echter wat meer bedreven in het bereiden van gerechten en maaltijden, dan worden die juiste hoeveelheden, temperaturen en bereidingstijden van minder belangrijk. Let op, er zijn drie soorten gerechten waarbij het geven van de correcte informatie wel belangrijk is. Namelijk bij dessert en gebak kun je niet rekenen op ervaring en intuïtie, hier zijn de juiste hoeveelheden, temperaturen en tijden wel van groot belang. Ook bij het garen van vlees of vis op lage temperatuur zijn de gegevens van tijd en temperatuur niet te vermijden omwille van de voedselveiligheid (hygiëne) en het beoogde resultaat.

·       De verhoudingen van ingrediënten die je in je gerechten gebruikt kun je beter door je smaak en voorkeur dan door opgegeven hoeveelheden laten bepalen.

·       Verder leerde ik uit het boek ‘Goed koken en wat je daarvoor moet weten’ van Harold McGee dat je niet moet vertrouwen op garingstijden in recepten.

 


Reacties