Gegrilde makreel met airfryer traybake

 



Ingrediënten:

Makrelen schoongemaakt

olijfolie

zout en peper

citroen

vastkokende aardappels

rode paprika

venkel

rode ui

paprikapoeder

Italiaanse kruiden

tijm

klein beetje knoflookpoeder

chilimix

Romatomaten

selderijzout

oregano


Bereiding:

Makrelen goed schoonspoelen onder koud water en droogdeppen met keukenpapier.

Citroenen en romatomaten in dikke plakken snijden.

Airfryer traybake:

Aardappels schillen, wassen en in kleine stukken snijden.

De aardappels 15 minuten stomen of halfgaar koken en afspoelen onder koud water.

Goed laten uitlekken.

Stengelaanzet en buitenste taaie blad van de venkel verwijderen.

Paprika en venkel in reepjes snijden.

Ui in halve ringen snijden.

Doe de aardappelen en de gesneden groenten in de gesloten mand van de airfryer en doe er de kruiden op naar eigen smaak en vermeng alles met een klein beetje olijfolie.

Zorg er voor dat de mand van de airfryer niet meer dan 2/3 vol is. Als het nodig is kun je gemakkelijk een tweede helft van de samenstelling bakken tijdens het eten.

15 à 17 minuten bakken op 200 graden en in die tijd één keer omscheppen.

Intussen heb je de grill of bakplaat (plancha) aangezet.

Maak aan beide zijden van de makrelen twee of drie inkepingen met een scherp mes om te vermijden dat ze openbarsten of kromtrekken tijdens het grillen.

Makrelen kruiden met zout en peper en bestrijken met olijfolie. 

Als de grill heet genoeg is bak je de makrelen  aan beide zijden ongeveer 3 à 4 minuten.

Doe ook wat olijfolie op de plakken citroen en grill ze tegelijkertijd met de makrelen. De bedoeling is dat de citroenen konfijten - karamelliseren

De plakken tomaat eveneens licht bestrijken met olie, kruiden met selderijzout en oregano en grillen..


Waarom ik geen recepten maak en in plaats daarvan korte bereidingsfiches met een samenstelling zonder hoeveelheden en beknopte bereidingswijzen zonder veel aandacht voor temperatuur en tijd.

·       Er zijn voldoende websites en kookboeken met uitgebreide receptuur die de onervaren of niet zelfverzekerde kok houvast bieden. Ben je echter wat meer bedreven in het bereiden van gerechten en maaltijden, dan worden die juiste hoeveelheden, temperaturen en bereidingstijden van minder belangrijk. Let op, er zijn drie soorten gerechten waarbij het geven van de correcte informatie wel belangrijk is. Namelijk bij dessert en gebak kun je niet rekenen op ervaring en intuïtie, hier zijn de juiste hoeveelheden, temperaturen en tijden wel van groot belang. Ook bij het garen van vlees of vis op lage temperatuur zijn de gegevens van tijd en temperatuur niet te vermijden omwille van de voedselveiligheid (hygiëne) en het beoogde resultaat.

·       De verhoudingen van ingrediënten die je in je gerechten gebruikt kun je beter door je smaak en voorkeur dan door opgegeven hoeveelheden laten bepalen.

·       Verder leerde ik uit het boek ‘Goed koken en wat je daarvoor moet weten’ van Harold McGee dat je niet moet vertrouwen op garingstijden in recepten.

 


Reacties