Koolsla

 



Een variant van de salade die we vooral kennen uit de Amerikaanse keuken, de coleslaw. Een gewild bijgerecht met veel toepassingsmogelijkheden.


Ingrediënten:

Spitskool

rode ui

wortel

peterselie

mayonaise

volle yoghurt of kwark

mosterd


Bereiding:

Ui en peterselie heel fijn hakken in de keukenmachine.

Wortel en spitskool in kleine stukken snijden en dan bij de ui en peterselie in de keukenmachine voegen en enkele tellen op hoge snelheid in de keukenmachine hakken.

Mengen met mayonaise, zuivelproduct en mosterd.


Waarom ik geen recepten maak en in plaats daarvan korte bereidingsfiches met een samenstelling zonder hoeveelheden en beknopte bereidingswijzen zonder veel aandacht voor temperatuur en tijd.

·       Er zijn voldoende websites en kookboeken met uitgebreide receptuur die de onervaren of niet zelfverzekerde kok houvast bieden. Ben je echter wat meer bedreven in het bereiden van gerechten en maaltijden, dan worden die juiste hoeveelheden, temperaturen en bereidingstijden van minder belangrijk. Let op, er zijn drie soorten gerechten waarbij het geven van de correcte informatie wel belangrijk is. Namelijk bij dessert en gebak kun je niet rekenen op ervaring en intuïtie, hier zijn de juiste hoeveelheden, temperaturen en tijden wel van groot belang. Ook bij het garen van vlees of vis op lage temperatuur zijn de gegevens van tijd en temperatuur niet te vermijden omwille van de voedselveiligheid (hygiëne) en het beoogde resultaat.

·       De verhoudingen van ingrediënten die je in je gerechten gebruikt kun je beter door je smaak en voorkeur dan door opgegeven hoeveelheden laten bepalen.

·       Verder leerde ik uit het boek ‘Goed koken en wat je daarvoor moet weten’ van Harold McGee dat je niet moet vertrouwen op garingstijden in recepten.


Reacties