Waarom ik geen recepten maak en in plaats daarvan korte bereidingsfiches met een samenstelling zonder hoeveelheden en beknopte bereidingswijzen zonder veel aandacht voor temperatuur en tijd.
·
Er zijn voldoende websites en kookboeken met uitgebreide
receptuur die de onervaren of niet zelfverzekerde kok houvast bieden. Ben je
echter wat meer bedreven in het bereiden van gerechten en maaltijden, dan
worden die juiste hoeveelheden, temperaturen en bereidingstijden van minder
belangrijk. Let op, er zijn drie soorten gerechten waarbij het geven van de
correcte informatie wel belangrijk is. Namelijk bij dessert en gebak kun je
niet rekenen op ervaring en intuïtie, hier zijn de juiste hoeveelheden,
temperaturen en tijden wel van groot belang. Ook bij het garen van vlees of vis
op lage temperatuur zijn de gegevens van tijd en temperatuur niet te vermijden
omwille van de voedselveiligheid (hygiëne) en het beoogde resultaat.
·
De verhoudingen van ingrediënten die je in je
gerechten gebruikt kun je beter door je smaak en voorkeur dan door opgegeven
hoeveelheden laten bepalen.
·
Verder leerde ik uit het boek ‘Goed koken en
wat je daarvoor moet weten’ van Harold McGee dat je niet moet vertrouwen op
garingstijden in recepten.
Reacties