Kip chipolata met fruitige salade en gestoomde aardappelen met kruidenboter

 


Recept 'Fruitige salade'

Ingrediënten:

kip chipolata

klein klontje boter, braadmargarine of enkele druppels olijfolie

fruitige salade

gestoomde aardappel met kruidenboter


Bereiding:

De fruitige salade kun je helemaal van te voren klaar maken.

Stoom de aardappels  en na 10 minuten stomen begin je met het bakken van de kip chipolata (in koekenpan of op de plancha). Dit zorgt er voor dat de kip chipolata en de gestoomde aardappels met kruidenboter gelijktijdig klaar zijn.


Waarom ik geen recepten maak en in plaats daarvan korte bereidingsfiches met een samenstelling zonder hoeveelheden en beknopte bereidingswijzen zonder veel aandacht voor temperatuur en tijd.

·       Er zijn voldoende websites en kookboeken met uitgebreide receptuur die de onervaren of niet zelfverzekerde kok houvast bieden. Ben je echter wat meer bedreven in het bereiden van gerechten en maaltijden, dan worden die juiste hoeveelheden, temperaturen en bereidingstijden van minder belangrijk. Let op, er zijn drie soorten gerechten waarbij het geven van de correcte informatie wel belangrijk is. Namelijk bij dessert en gebak kun je niet rekenen op ervaring en intuïtie, hier zijn de juiste hoeveelheden, temperaturen en tijden wel van groot belang. Ook bij het garen van vlees of vis op lage temperatuur zijn de gegevens van tijd en temperatuur niet te vermijden omwille van de voedselveiligheid (hygiëne) en het beoogde resultaat.

·       De verhoudingen van ingrediënten die je in je gerechten gebruikt kun je beter door je smaak en voorkeur dan door opgegeven hoeveelheden laten bepalen.

·       Verder leerde ik uit het boek ‘Goed koken en wat je daarvoor moet weten’ van Harold McGee dat je niet moet vertrouwen op garingstijden in recepten.


Reacties