Doorgaan naar hoofdcontent

Frieten









Dit is de geactualiseerde versie van 22 september 2020
Hieronder de versie gepubliceerd  op 1 maart 2008

Frieten
 
Ingrediënten (voor 4 personen) 
2 kg bintjes
 frituurvet* ongeveer 3 liter zout 
Bereiding 
Aardappelen schillen, wassen en in plakken van 1 cm dikte snijden. 
De aardappelplakjes in balkjes van 1 cm snijden en deze in ruim koud water goed spoelen. Laten uitlekken en drogen in een doek. 
Het frituurvet verhitten tot 165 graden. 
Verdeel de totale hoeveelheid friet in 3 gelijke delen. 
In 3 keer voorbakken: Dompel de frieten in het frituurvet op 165 graden en laat ze gaarbakken tot ze lichtjes beginnen verkleuren. (Tot het vet begint te zingen zegt men wel eens, d.w.z. dat tijdens het bakproces het geluid van het bakken verandert in wat men met enige fantasie als fluiten kan benoemen.) 
Laat de voorgebakken frieten goed uitlekken en doe ze op een schaal met vetvrij papier. De voorgebakken frieten enigszins laten afkoelen. 
De temperatuur van het frietvet verhogen tot 180 graden. De frieten nu weer in 2 keer afbakken tot ze een mooie goudbruine kleur hebben en knapperig zijn. Frituurmandje goed schudden om de frieten droog te maken. Lichtjes bestrooien met zout. 
Opmerking: frituurvet of -olie is er in alle soorten en merken te koop. Het beste resultaat verkrijgt men met vast rundvet (ossewit) maar wanneer men een beetje rekening wil houden met de invloed van de vetsamenstelling op onze gezondheid is dit toch iets minder aan te raden. De tegenwoordig verkrijgbare halfvloeibare frituurvetten zijn een goed alternatief voor ossewit waarbij de vetsamenstelling toch wat gunstiger is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.