Frieten









Dit is de geactualiseerde versie van 22 september 2020
Hieronder de versie gepubliceerd  op 1 maart 2008

Frieten
 
Ingrediënten (voor 4 personen) 
2 kg bintjes
 frituurvet* ongeveer 3 liter zout 
Bereiding 
Aardappelen schillen, wassen en in plakken van 1 cm dikte snijden. 
De aardappelplakjes in balkjes van 1 cm snijden en deze in ruim koud water goed spoelen. Laten uitlekken en drogen in een doek. 
Het frituurvet verhitten tot 165 graden. 
Verdeel de totale hoeveelheid friet in 3 gelijke delen. 
In 3 keer voorbakken: Dompel de frieten in het frituurvet op 165 graden en laat ze gaarbakken tot ze lichtjes beginnen verkleuren. (Tot het vet begint te zingen zegt men wel eens, d.w.z. dat tijdens het bakproces het geluid van het bakken verandert in wat men met enige fantasie als fluiten kan benoemen.) 
Laat de voorgebakken frieten goed uitlekken en doe ze op een schaal met vetvrij papier. De voorgebakken frieten enigszins laten afkoelen. 
De temperatuur van het frietvet verhogen tot 180 graden. De frieten nu weer in 2 keer afbakken tot ze een mooie goudbruine kleur hebben en knapperig zijn. Frituurmandje goed schudden om de frieten droog te maken. Lichtjes bestrooien met zout. 
Opmerking: frituurvet of -olie is er in alle soorten en merken te koop. Het beste resultaat verkrijgt men met vast rundvet (ossewit) maar wanneer men een beetje rekening wil houden met de invloed van de vetsamenstelling op onze gezondheid is dit toch iets minder aan te raden. De tegenwoordig verkrijgbare halfvloeibare frituurvetten zijn een goed alternatief voor ossewit waarbij de vetsamenstelling toch wat gunstiger is.

Reacties