Doorgaan naar hoofdcontent

Varkensgebraad op Romeinse wijze







Dit gerecht werd op 18 mei 2008 op deze weblog gepubliceerd en op 28 september 2020 aangepast.

Varkensgebraad op Romeinse wijze Ingrediënten (voor 4 personen) 700 gram varkensgebraad 50 gram boter 1 ui 1 wortel tijm en laurier 2 eetlepels suiker 1/2 dl rode wijnazijn 1/4 liter kalfsfond 80 gram rozijnen zout, peper, nootmuskaat bindmiddel Bereiding Oven voorverwarmen op 160 graden. Braadstuk inwrijven met zout, peper en nootmuskaat. Op het vuur het vlees bruin aanbraden en dan overdoen in gietijzeren braadpan om in de oven te plaatsen (met deksel). Ui en wortel grof hakken en samen met een laurierblaadje en wat tijm in de braadpan bij het vlees doen. Suiker met een klein beetje water laten karamelliseren en afblussen met azijn (= zuurzoet of aigre-doux) Het vlees regelmatig bedruipen met de braadjus en na 30 minuten de kalfsfond toevoegen. De totale braadtijd is ongeveer 60minuten. Na het braden het vlees afdekken met aluminiumfolie en het braadvocht door een zeef doen. Braadvocht met gewelde rozijnen en aigre-doux warm maken, op smaak brengen en eventueel wat bijbinden. Het vlees in dunne plakken snijden en met saus en garnituur opdienen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.