Doorgaan naar hoofdcontent

Aardappel-knolselderijpuree met kaas









Dit gerecht werd op deze weblog gepubliceerd op 28 december 2008 en bewerkt op 29 september 2020

Aardappel-knolselderijpuree met kaas 

Ingrediënten (voor 8 personen) 

1,2 kg kruimig kokende aardappelen 

1 kleine knolselderij 

30 gram boter 

200 gram geraspte goudse kaas belegen 

3 dl melk 

zout, peper en nootmuskaat 

20 gram boter

2 eetlepels paneermeel

Bereiding 

Aardappels schillen, in gelijkmatige stukken snijden en wassen. De aardappels in licht gezouten water aan de kook brengen. Ondertussen de knolselderij schoonmaken, wassen en in blokjes snijden. Wanneer de aardappels aan de kook zijn, de knolselderij toevoegen en het geheel 20 minuten zachtjes laten koken. Afgieten en op een laag vuurtje even laten drogen. Melk, boter, peper en nootmuskaat toevoegen. Even op het vuur laten staan tot de melk kookt. Pureer het gerecht door een passe-vite of met een pureestamper. Roer de geraspte kaas er door en breng verder op smaak. Een ovenschaal inboteren en daarin de puree doen. Enkele kleine klontjes boter over het gerecht verdelen en bestrooien met paneermeel. In een hete oven een korstje laten vormen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.