Doorgaan naar hoofdcontent

Passie voor brood

 


Al 35 jaar lang maak ik mijn dagelijkse brood zelf. Door het drukke werkzame leven was ik wel genoodzaakt de broodmachine te gebruiken, ik heb er vijf versleten :)
Die broodmachines liet ik werkloos staan als ik de tijd had zoals weekends en vakantieperioden. Het was een noodzakelijk kwaad, en toch, behalve de eerste heb ik ze zorgvuldig uitgekozen op kwaliteit. Ik ben dan ook geen uitgesproken tegenstander van de broodbakmachine, je kunt er mooie dingen mee doen. Bovendien als kneedmachine en rijskast voor de eerste rijsbeurt is hij perfect.
Maar nu heb ik tijd, ik ben op pensioen :))
Ik heb mijn laatste broodbakmachine, de duurste en slechtste die ik ooit heb gehad opgeborgen op zolder waar die zal blijven staan tot die uit noodzaak naar de milieudienst zal moeten verhuizen.
Nu gebruik ik mijn keukenmachine van Bosch om het deeg te mengen en te kneden, mijn slow cooker als rijskast en goede bakblikken en mijn oven voor het bakken.
Over die machine van Bosch en andere materialen die ik gebruik bij mijn broodbereidingen, later meer.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.