Doorgaan naar hoofdcontent

Koffiekoeken

 










Gepubliceerd 28 maart 2013, geüpdatet 24 september 2020

Ingrediënten (10 stuks)
Voor het deeg:
250 gram patisseriebloem
20 gram verse gist of 6 gram droge gist
2 eidooiers
100 à 110 gram lauw water
25 gram suiker
4 gram zout
35 gram boter
Voor banketbakkersroom (0,5 liter melk)
0,5 liter melk
50 gram custardpoeder (puddingpoeder)
2 eidooiers
100 gram suiker
Vulling
50 gram rozijnen
Afwerking
3 eetlepels abrikozenconfituur
Bereiding
Maak het deeg (zorg dat het zout niet rechtstreeks in aanraking komt met de gist) en kneedt het tot een zeer elastisch deeg.
Laat het deeg onder een nat doek 30 minuten rusten op een warme plaats (minstens kamertemperatuur).
Maak intussen de banketbakkersroom:
·         Breng 4 dl melk aan de kook.
·         Vermeng intussen custardpoeder, suiker, eidooiers en 1 dl. Melk.
·         Doe een kleine hoeveelheid kokende melk bij het custardmengsel en roer goed door.
·         Giet nu het custardmengsel bij de kokende melk en laat even aan de kook komen.
·         Stort de banketbakkersroom in een schaal om af te koelen en dek af met plasticfolie.
Deze hoeveelheid banketbakkersroom is wat teveel voor 10 koffiekoeken maar dat kan je bewaren om bijvoorbeeld te verwerken in een dessertje.
Het deeg doorslaan (ontgassen en op een licht gebloemde werktafel uitrollen tot een rechthoekige lap van ongeveer 0,5 cm dikte.
Banketbakkersroom op het deeg uitstrijken (niet te zuinig).
Hierop de rozijnen strooien.
Het deeg oprollen  en deze rol in 10 gelijke stukken snijden.
Leg ieder stuk gevuld deeg met de platte kant op een bakplaat met bakmat of bakpapier.
Laat onder plastic nog 20 minuten rijzen.
Verwarm de oven op 210 graden.
Bak de koffiekoeken gedurende 15 minuten.
Laat ze afkoelen op een rooster.
Als de koffiekoeken afgekoeld zijn bestrijk je ze met behulp van een (siliconen) kwastje met tot de helft ingekookte abrikozenconfituur.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.