Doorgaan naar hoofdcontent

Maaltijdsoep van linzen met gevulde stokbroodjes


Maaltijdsoep van linzen met gevulde stokbroodjes
Ingrediënten voor 4 personen:
250 gram linzen
1 winterpeen
2 ui
300 gram knolselderij
1 prei
75 gram boter
1 stokbrood
200 gram champignons
120 gram geraspte pittige kaas
wat zout
peper
takje tijm
blaadje laurier
2 bouillonblokjes (vlees of tuinkruiden)

Bereiding:
De linzen wassen en opzetten 2,5 liter water, zout, tijm en laurier.
Aan de kook brengen en 40 minuten zachtjes laten koken onder deksel.
Ondertussen de groenten schoonmaken en wassen.
Winterpeen en knolselderij in gelijkmatige blokjes van 0,5 cm snijden.
1 ui grof versnipperen.
Prei in ringen snijden.
De groenten aanstoven in 50 gram boter zonder te laten kleuren.
Duxelle maken van ui en champignons: Champignons schoonmaken en met 1 ui in de keukenmachine heel fijn maken. Dit fijngemaakte geheel aanstoven in de rest van de boter, op smaak brengen met zout en peper en eventueel wat bijbinden met paneermeel.
Ondertussen de gekookte linzen bij de aangestoofde soepgroenten doen en eventueel aanlengen met water en bouillonblokjes.
De soep gedurende 30 minuten zachtjes laten koken en op smaak brengen.
Stokbrood in plakjes snijden, bestrijken met Duxelle en bestrooien met de geraspte kaas. Onder ovengrill laten gratineren.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.