Doorgaan naar hoofdcontent

Ossenstaartsoep met madeira

Ossenstaartsoep met madeira
Ingrediënten (voor 4 personen)
500 gram ossenstaart
20 gram boter
1 ui
200 gram wortel
150 gram doperwten
2 stevige tomaten
zout, peper, tijm en laurier
1 dl madera
1 eetlepel gehakte peterselie

Bereiding
De ossenstaart in gelijkmatige stukken hakken (of dit laten doen door de slager) en deze stukken in de boter aanbraden.
De stukken ossenstaart uit de braadpan halen en met 1,5 liter water, zout, peper, tijm, laurier en ui (niet versneden) aan de kook brengen.
2 uur zachtjes laten koken.
Ondertussen de wortel schoonmaken en in kleine gelijkmatige blokjes snijden.
Tomaten pellen, van zaadlijsten ontdoen en in blokjes snijden.
Doperwten blancheren
De stukken ossenstaart uit de bouillon nemen en het vlees van de botten halen; dit eventueel wat gelijkmatig snijden.
Ui en laurierblad uit de bouillon verwijderen.
Wortelen en doperwten in de bouillon doen en deze nog eens 15 minuten zachtjes laten koken.
Tomaat, peterselie en ossenstaartvlees toevoegen en de soep op smaak brengen.
Serveer de madeira apart in een kannetje of kleine glaasjes zodat ieder naar eigen wens bij de soep kan voegen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.