Doorgaan naar hoofdcontent

Schorseneren gegratineerd


Schorseneren gegratineerd
Ingrediënten (voor 4 personen)
1,5 kg. schorseneren
azijn
2 eetlepels bloem
1 eetlepel boter
3 dl. melk
150 gram geraspte pittige kaas
zout, peper en nootmuskaat naar smaak.

Bereiding
Koud water met een flinke scheut azijn klaar zetten om de geschilde schorseneren direct in te wassen. Schorseneren verkleuren namelijk heel snel.
De schorseneren spoelen onder koud water om het meeste zand te verwijderen.
De schorseneren schillen, eventueel de lange wortelstengels eerst in kleinere stukken snijden om ze gemakkelijker te kunnen schillen.
De geschilde schorseneren in stukken van ongeveer 7 cm. snijden.
Wassen in koud water met azijn.
De gewassen schorseneren in koud water met zout en een klein scheutje azijn aan de kook brengen en in 10 minuten beetgaar koken.
Ondertussen de ovenschaal inboteren en de ovengrill aanzetten.
Bechamelsaus bereiden door boter te laten smelten en de bloem er door te roeren.
Koude melk beetje bij beetje toevoegen terwijl men met de garde goed roert.
De saus even laten doorkoken en op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat.
De beetgare schorseneren afgieten en in de ovenschaal schikken, overgieten met de bechamelsaus en overstrooien met de geraspte kaas.
Onder de ovengrill laten gratineren tot een mooie goudbruine korst gevormd is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.