Doorgaan naar hoofdcontent

Ovenschotel van aardappel, bloemkool en mozzarella


Ovenschotel van aardappel, bloemkool en mozzarella
Ingrediënten (voor 4 personen)
Aardappel-kaaspuree
1 kg aardappelen (kruimig)
2 dl melk
30 gram boter
zout, peper, nootmuskaat
2 teentjes knoflook
150 gram pittige geraspte kaas
Verder:
1 kleine bloemkool
150 gram mozzarella

Bereiding
Aardappel-kaaspuree:
Aardappelen schillen, wassen in gelijke stukken snijden en aan de kook brengen in licht gezouten water.
Knoflook fijn versnipperen of persen.
Na 20 minuten kooktijd de aardappelen afgieten, even op een laag vuurtje drogen en opschudden.
Melk, boter en knoflook toevoegen.
Op vuur laten staan tot de melk kookt.
Een lichte puree maken met de pureestamper.
Zout, peper, nootmuskaat en geraspte kaas door de puree mengen.

Intussen de bloemkool bereiden:
Bloemkool schoonmaken, wassen en in gelijkmatige roosjes verdelen.
10 tot 15 minuten koken of stomen.
Goed laten uitlekken.

Ovenschaal inboteren.
De aardappel-kaaspuree in de ovenschaal doen en gladstrijken met een paletmes.
De bloemkoolroosje in de puree duwen.
Mozzarella in dunnen plakjes snijden en over de schaal verdelen.
Onder de ovengrill plaatsen tot de kaas lichtjes begint te kleuren.
Serveer met een salade.

Dit gerecht bevat per portie ongeveer:

580 kcal, 30 gram eiwit, 29 gram vet waarvan 19 gram verzadigd vet, 53 gram koolhydraten en 10 gram vezel.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.