Doorgaan naar hoofdcontent

Koffiekoeken

 


Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper.

Ingrediënten:

Voor 8 koffiebroodjes:
250 gram bloem (ik gebruik hiervoor bloem voor luxebrood van AVEVE Soezie)
15 gram gist
110 gram water
3 gram zout
12 gram boter + 90 gram zachte boter om te toeren.

Banketbakkersroom:
0,5 liter volle melk
40 gram custardpoeder (puddingpoeder - vanillebloem)
110 gram suiker
2 eidooiers
Deze hoeveelheid ga je niet helemaal gebruiken, het resterende kun je verwerken in bijvoorbeeld desserten, mengen met yoghurt enz.

2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
30 gram rozijnen

1 ei (losgeroerd om te bestrijken)

Glazuur:
50 gram poedersuiker (bloemsuiker)
1 eetlepel water
enkele druppels citroensap

Bereiding:

Maak een soepel elastisch deeg van alle ingrediënten voor het deeg behalve de 90 gram boter.
Rol het deeg rechthoekig uit op een dikte van 0,5 cm.
Verdeel de zachte boter over de helft van het deeg.
Vouw het deeg dicht  en rol opnieuw rechthoekig uit op 0,5 cm dikte.
Vouw het deeg in vieren en laat afgedekt of in plasticfolie verpakt minimaal 30 minuten ruste in de koelkast.

Maak intussen de banketbakkersroom:
4 dl melk aan de kook brengen.
Eidooier, custardpoeder, suiker en 1 dl melk losroeren.
Voeg dit koude mengsel bij de kokende melk terwijl je goed roert met een garde en laat 1 minuut tegen het kookpunt aan dik worden. Laat de banketbakkersroom helemaal afkoelen.

Rol het deeg opnieuw rechthoekig uit tot een dikte van 0,5 cm en vouw in drieën.
Rol nu het deeg uit tot een dunne rechthoek van 2 à 3 mm.

Bestrijk het deeg licht met afgekoelde banketbakkersroom (behalve de randen).
Strooi de suiker en verdeel de rozijnen daar over..
vouw het deeg in drieën en snijd in 8 gelijkmatige delen.
Schik de 8 stukken op een bakplaat met bakpapier en laat afgedekt met plastic 45 minuten tot een uur rijzen.
Oven verwarmen op 200 graden.
Bestrijk  het deeg met losgeroerd ei en plaats in de oven gedurende 15 minuten.

Voor het glazuur:
Poedersuiker, water en citroensap licht verwarmen tot een dik papje.
bestrijk de gebakken koffiebroodjes (koffiekoeken licht met het glazuur en laat afkoelen.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.