Doorgaan naar hoofdcontent

Stamppot zuurkool met spekjes, mosterdsaus, rookworst en stoofpeer

 


Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper.

Ingrediënten:

Aardappelen (kruimig)
volle melk
boter
zout, peper en nootmuskaat
zuurkool
droge witte wijn
licht gerookte spekreepjes
rookworst
vleesbouillon,
mosterd
room
bindmiddel (roux voor bruine sauzen van Maïzena)

Bereiding:

Aardappelen opzetten in licht gezouten water.
Zuurkool goed laten uitlekken en eventuele toegevoegde kruiden zoals jeneverbessen verwijderen. Zorg dat het zure vocht van de zuurkool goed verwijderd is, help desnoods even met een lepel uitduwen in een vergiet.
Spekreepjes in een braadpan zachtjes bakken en er de uitgelekte zuurkool aan toevoegen. Goed mengen en zorg dat alles goed verhit wordt op een matig vuur.
Een scheutje witte wijn toevoegen en onder deksel zachtjes laten smoren.
Rookworst in heet water (net onder het kookpunt) verwarmen gedurende minimaal 15 minuten.
Voor de saus: bouillon, mosterd en room aan de kook brengen, binden en op smaak brengen.
De gare aardappelen afgieten, op een zacht vuurtje even opschudden om te drogen. Melk, boter, peper en nootmuskaat toevoegen en even op het vuur laten staan tot de melk kookt. Van het vuur wegnemen en met een pureestamper de aardappelen fijnmaken.
Meng de aardappelpuree met de zuurkool en breng op smaak. Een stamppot heeft een stevige structuur en is licht smeuïg.
Zet stamppot, rookworst en saus apart op tafel.

Een licht zoet bijgerecht zoals een chutney, compote, stoofpeertjes of gebakken appelschijfjes past hier goed bij.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.