Doorgaan naar hoofdcontent

Aardappelen Saint-Flour

Aardappelen Saint-Flour
Ingrediënten (voor 4 personen)
500 gram savooiekool (gewicht na schoonmaken)
600 gram aardappelen
50 gram boter
zout, peper en nootmuskaat
1 teentje knoflook
2,5 dl bouillon
200 gram licht gerookt spek
2 eetlepels paneermeel

Bereiding
Spek in kleine blokjes snijden en zonder toevoeging van vetstof knapperig bakken op hoog vuur.
Savooiekool schoonmaken en in fijne reepjes snijden.
De helft van de boter verhitten en hierin de reepjes savooiekool aanfruiten en 10 minuten onder deksel laten smoren.
Aardappels schillen, wassen en in plakjes snijden.
Oven voorverwarmen op 220 graden.
Diepe ovenschaal inboteren.
Savooiekool op de bodem van de ovenschaal leggen.
Knoflook versnipperen en over de savooiekool strooien.
De aardappelplakjes op de kool schikken.
De hete bouillon hierover gieten.
Zout, peper en nootmuskaat mengen en hiermee de aardappelen bestrooien.
Het spek met braadvet op de aardappelen doen.
De resterende boter in vlokjes op de oppervlakte van het gerecht leggen en bestrooien met paneermeel.
Ongeveer 45 minuten in de oven plaatsen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.