Een tajine is een aardewerk kookpot met conisch deksel die gebruikt wordt in Noord Afrika. Geglazuurde tajines zijn het gemakkelijkst in gebruik. Recepten voor de tajine kunnen ook bereid worden in een afgedekte ovenschaal in de oven. De bereidingstijd is dan meestal wel een stuk langer en het energieverbruik naargelang.
Ingrediënten (voor 2 personen)
500 gram roodbaarsfilet
1 ui
4 eetlepels arachideolie
300 gram kousenband
1 zoete rode puntpaprika
1 tomaat
2 vastkokende aardappels
2 dl room culinair
1 theelepel rode currypasta
enkele takjes verse koriander
zout
Bereiding
Kousenband wassen en in stukjes van 1 cm snijden.
Aardappels schillen, wassen en in blokjes van 1 cm snijden.
Paprika wassen, zaadlijst verwijderen en in blokjes van 1 cm snijden.
Tomaat wassen en in kleine stukken snijden.
Ui versnipperen.
Visfilet in 8 gelijke stukken verdelen.
De tajine op een sudderplaatje op het fornuis voorverwarmen met de olie.
Ui toevoegen en onder deksel glazig stoven.
Kousenband en aardappel toevoegen, lichtjes bestrooien met zout en onder deksel 5 minuten op middelhoog vuur (altijd op vlamverdeler of sudderplaatje) laten smoren.
Ondertussen de room in een pannetje verwarmen en hierin de currypasta oplossen.
De curryroom toevoegen aan de tajine en wederom enkele minuten laten sudderen onder deksel.
De vis op de groenten schikken en hierover d paprika en tomaatblokjes doen.
Wederom enkele minuten laten sudderen, de vis omdraaien en verder laten sudderen tot deze gaar is.
Koriander wassen en grof hakken. Op het laatste moment over het gerecht strooien.
Dit gerecht bevat per portie ongeveer: 800 kcal, 61 gram eiwit, 51 gram vet waarvan 18 gram verzadigd vet, 26 gram koolhydraten en 5 gram vezel.
Reacties