Doorgaan naar hoofdcontent

Tajine van roodbaars en kousenband

Tajine van roodbaars en kousenband

Een tajine is een aardewerk kookpot met conisch deksel die gebruikt wordt in Noord Afrika. Geglazuurde tajines zijn het gemakkelijkst in gebruik. Recepten voor de tajine kunnen ook bereid worden in een afgedekte ovenschaal in de oven. De bereidingstijd is dan meestal wel een stuk langer en het energieverbruik naargelang.

Ingrediënten (voor 2 personen)
500 gram roodbaarsfilet
1 ui
4 eetlepels arachideolie
300 gram kousenband
1 zoete rode puntpaprika
1 tomaat
2 vastkokende aardappels
2 dl room culinair
1 theelepel rode currypasta
enkele takjes verse koriander
zout

Bereiding
Kousenband wassen en in stukjes van 1 cm snijden.
Aardappels schillen, wassen en in blokjes van 1 cm snijden.
Paprika wassen, zaadlijst verwijderen en in blokjes van 1 cm snijden.
Tomaat wassen en in kleine stukken snijden.
Ui versnipperen.
Visfilet in 8 gelijke stukken verdelen.
De tajine op een sudderplaatje op het fornuis voorverwarmen met de olie.
Ui toevoegen en onder deksel glazig stoven.
Kousenband en aardappel toevoegen, lichtjes bestrooien met zout en onder deksel 5 minuten op middelhoog vuur (altijd op vlamverdeler of sudderplaatje) laten smoren.
Ondertussen de room in een pannetje verwarmen en hierin de currypasta oplossen.
De curryroom toevoegen aan de tajine en wederom enkele minuten laten sudderen onder deksel.
De vis op de groenten schikken en hierover d paprika en tomaatblokjes doen.
Wederom enkele minuten laten sudderen, de vis omdraaien en verder laten sudderen tot deze gaar is.
Koriander wassen en grof hakken. Op het laatste moment over het gerecht strooien.

Dit gerecht bevat per portie ongeveer: 800 kcal, 61 gram eiwit, 51 gram vet waarvan 18 gram verzadigd vet, 26 gram koolhydraten en 5 gram vezel.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.