Doorgaan naar hoofdcontent

Gebakken griesmeelplakjes met abrikozensaus

Gebakken griesmeelplakjes met abrikozensaus
Ingrediënten (voor 4 personen)
0,5 liter halfvolle melk
20 gram boter
50 gram suiker
1 theelepel citroenrasp
75 gram griesmeel
1 ei
Om te paneren en te bakken:
1 ei
30 gram paneermeel
50 gram boter
Voor de saus:
6 eetlepels abrikozenjam
2 eetlepels water

Bereiding
Melk op een zacht vuurtje verwarmen. Wanneer melk heel zachtjes aan verwarmd wordt, geeft dit veel minder risico tot aanzetten aan de bodem van de pan waardoor een aangebrande smaak en geur ontstaan. Van tevoren de pan met koud water omspoelen is ook belangrijk.
Wanneer de melk heet is, bijna aan het kookpunt de boter en de suiker toevoegen en goed roeren tot het kookpunt is bereikt.
Het vuur temperen en al roerende het griesmeel toevoegen.
Ongeveer 7 minuten zachtjes laten koken terwijl men goed blijft roeren.
Van het vuur weg een losgeroerd ei en de citroenrasp er doorroeren.
De het pap in een met water omgespoelde rechthoekige plaat schaal doen (ongeveer 1,5 cm dikte) en laten afkoelen.
Ei losroeren.
De afgekoelde griesmeel in 8 gelijkmatige plakjes snijden.
Deze plakjes paneren met ei en paneermeel.
Boter verhitten en hierin de griesmeelplakjes aan beide zijden goudbruin bakken.
Ondertussen de abrikozenjam met het water verwarmen en laten inkoken tot sausdikte.
De gebakken griesmeelplakjes op warme borden schikken en de abrikozensaus er rond napperen.

Dit gerecht bevat per portie ongeveer:

405 kcal, 7 gram eiwit, 18 gram vet waarvan 11 gram verzadigd vet en 50 gram koolhydraten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.