Doorgaan naar hoofdcontent

Herfstsoep



Herfstsoep
Ingrediënten (voor 4 personen)
2 uien
35 gram boter
3 eetlepels bloem
1,5 liter kruidenbouillon
500 gram gemengde paddestoelen (bijvoorbeeld kastanjechampignons, oesterzwam, hanenkam, eekhoorntjesbrood enz.
200 gram kastanjes
Sap van een halve citroen
enkele takjes peterselie
1 dl room
Zout en peper

Bereiding
Ui versnipperen.
Paddestoelen goed schoonmaken en wassen, vooral de wat kleinere soorten bospaddestoelen bevatten soms nogal wat zand.
De schoongemaakte paddestoelen wat klein snijden.
Kastanjes poffen, pellen (poffen in hete oven of onder ovengrill of in een hete droge koekenpan) en grof hakken.
Peterselieblaadjes afplukken, wassen en fijnhakken.
Versnipperde ui in de helft van de boter aanstoven, bestrooien met de bloem, goed mengen en bevochtigen met de kruidenbouillon.
Aan de kook brengen en gedurende 20 minuten zachtjes laten koken.
De andere helft van de boter en een eetlepel maïsolie verhitten en hierin de paddestoelen kort bakken.
De laatste 5 minuten bij de soep voegen evenals de kastanjes.
Op smaak brengen met zout, peper en citroensap.
Afwerken met room en gehakte peterselie.

Dit gerecht bevat per portie ongeveer:

250 kcal, 6 gram eiwit, 17 gram vet waarvan 9 gram verzadigd vet, 19 gram koolhydraten en 5 gram vezel.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.