Doorgaan naar hoofdcontent

Boekenbeurs Antwerpen


Natuurlijk ging ik niet alleen voor culinaire boeken naar de boekenbeurs in Antwerpen. Maar ik wist wel dat de stands met deze boeken veel te veel van mijn tijd zouden opslorpen. Jammer genoeg moest ik constateren dat de trend van de laatste jaren namelijk veel schreeuwerige waardeloze boeken met nog meer waardeloze titels (sauzenbijbel, keukenbijbel, pastabijbel en ga zo maar door) heeft doorgezet tot vreselijke hoogten.
Toch heb ik nog wat naar mijn gading kunnen vinden. Ik hoefde immers niet zozeer in die lange rij van Piet Huysentruyt-fans te gaan staan om een gesigneerd exemplaar van een boek in ontvangst te nemen. Niet dat ik anti ben, maar als het om eenvoud en duidelijkheid gaat, vind ik "Groot handboek Koken - kooktechnieken van A tot Z" van Claudia Lenz en Claudia Bruckmann wel erg goed. Dat heb ik daar dan ook gekocht.

"Hoe te eten" van Nigella Lawson had ik al zo vaak in mijn handen gehad en van de bieb geleend dat ik nu toch maar besloten had het aan te schaffen. En dan, eindelijk een boek van Hervé This over "chemie in de keuken" in het Nederlands. Aan dit laatste boek moet ik nog beginnen, maar ik heb er zin in. Alhoewel, kritisch blijven is wel de regel.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.