Doorgaan naar hoofdcontent

Preisoep

Dit recept werd hier op 4 februari 2008 gepubliceerd en op 3 oktober 2020 herzien.


Preisoep 

Ingrediënten: prei, boter, bloem, peterselie, selderie, groentebouillon, laurier, zout en peper

Bereiding prei schoonmaken en wassen, van de groene bladen, enkel de buitenste, vezelige bladen verwijderen. 2 stengels prei in kleine stukken snijden en aanstoven in de helft van de boter. Bestrooien met bloem en goed mengen,op een laag vuur even laten drogen. De koude bouillon toevoegen, met een garde goed losroeren en op een hoog vuur aan de kook brengen. Laurierblad, peterselietakje en selderie toevoegen en onder deksel gedurende 25 minuten zachtjes laten koken. Ondertussen de derde preistengel in flinterdunne ringen snijden Laurier, selderie en peterselie uit de soep verwijderen en de soep fijnmaken met een staafmixer. De soep op smaak brengen met zout en peper, de preiringetjes toevoegen en afwerken met kleine klontjes ijskoude boter die je net voor het opdienen door de soep roert.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.