Doorgaan naar hoofdcontent

Rijsttaart

 







Ingrediënten:

1 liter volle melk

1 vanillestok

1 busje saffraan

170 gram dessertrijst

125 gram suiker

40 gram boter

2 eieren

Bereiding:

Melk met opengesneden vanillestok en saffraan aan de kook brengen.

Rijst toevoegen en 40 minuten zachtjes laten koken. Regelmatig roeren.

Op het einde van de kooktijd de suiker en boter toevoegen.

Laten afkoelen tot lauwe temperatuur, vanillestokje verwijderen.

Oven verwarmen op 175 graden.

Eieren splitsen.

Eidooiers door de rijstbereiding roeren.

Eiwitten stijf opkloppen en ook door de rijstbereiding roeren.

Springvorm invetten en bedekken met bakpapier (ook de randen).

De rijstbereiding in de springvorm doen en bakken gedurende 45 minuten.

Wanneer de bovenzijde van de taart te bruin dreigt te worden: de taart afdekken met bakpapier en eventueel de oven omschakelen naar enkel verhitting van de onderkant.


Opmerking:

Dit recept komt van Bosto (een merk van o.a. rijstproducten op de Belgische markt) en staat op de verpakking van Bosto dessertrijst vermeld als 'Rijsttaart op Grootmoeders wijze'. Ik heb hier op enkele kleine aanpassingen aangebracht.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.