De naam ‘Bolognese’ voor pastasaus wordt m.i. nogal ruim
opgevat en lichtvaardig gebruikt. Een klein onderzoekje in de lectuur van de
klassieke keuken bracht mij tot dit recept zoals ik het toepas.
Er zijn voldoende uitstekende Italiaanse kookboeken en ook
op het internet kun je voldoende inspiratie op doen als je maar de juiste
uitkiest. Even zoeken op youtube en je komt al een heel eind.
Ik geef geen hoeveelheden, die bepaal je zelf.
Ingrediënten
Olijfolie, boter, licht gerookt spek, gemengd gehakt (varken
– rund), ui, wortel, bleekselderij, laurier, tijm, tomatenpuree, tomaten,
oregano, witte wijn, vleesbouillon, zout en peper.
Bereiding
Tomaten pellen en zaadlijsten verwijderen.
Ui, wortel en bleekselder fijnhakken (ik gebruik daarvoor de
keukenmachine).
Spekblokjes in hete olijfolie met een klontje boter licht
bakken.
Gehakte groenten en gehakt toevoegen en alles rul bakken.
Kruiden met zout en peper.
Witte wijn, laurier, tijm, tomatenpuree, tomatenstukjes en
bouillon toevoegen. Dertig minuten zachtjes laten sudderen onder deksel, af en
toe eens roeren.
Knoflook, oregano er bij doen en nog enkele minuten zonder
deksel sudderen om de juiste dikte (structuur) te krijgen en op smaak te
brengen.
Deze ragu Bolognese wordt meestal met pasta gegeven
(waaronder de welbekende spaghetti Bolognese) maar ka evengoed met rijst,
gnocci of polenta gaan.
Een niet al te pittige geraspte kaas en enkele blaadjes
basilicum zijn veel toegepaste aanvullingen.
Vegetarische Ragu Bolognese
Vervang in de samenstelling:
·
Licht gerookt spek door speckjes van de
vegetarische slager
·
Vervang gemengd gehakt door Vegetarisch gehakt
·
Vervang vleesbouillon door groentebouillon
·
Gebruik als kruiding extra: Spice Blend met miso
voor vega van Verstegen - ‘voorjaars
risotto’
Bak de speckjes en het vegetarische gehakt apart rul en laat
het niet mee sudderen maar voeg het op het einde van de bereiding toe.
Reacties