Ragu Bolognese

 














De naam ‘Bolognese’ voor pastasaus wordt m.i. nogal ruim opgevat en lichtvaardig gebruikt. Een klein onderzoekje in de lectuur van de klassieke keuken bracht mij tot dit recept zoals ik het toepas.

Er zijn voldoende uitstekende Italiaanse kookboeken en ook op het internet kun je voldoende inspiratie op doen als je maar de juiste uitkiest. Even zoeken op youtube en je komt al een heel eind.

Ik geef geen hoeveelheden, die bepaal je zelf.

Ingrediënten

Olijfolie, boter, licht gerookt spek, gemengd gehakt (varken – rund), ui, wortel, bleekselderij, laurier, tijm, tomatenpuree, tomaten, oregano, witte wijn, vleesbouillon, zout en peper.

 

Bereiding

Tomaten pellen en zaadlijsten verwijderen.

Ui, wortel en bleekselder fijnhakken (ik gebruik daarvoor de keukenmachine).

Spekblokjes in hete olijfolie met een klontje boter licht bakken.

Gehakte groenten en gehakt toevoegen en alles rul bakken. Kruiden met zout en peper.

Witte wijn, laurier, tijm, tomatenpuree, tomatenstukjes en bouillon toevoegen. Dertig minuten zachtjes laten sudderen onder deksel, af en toe eens roeren.

Knoflook, oregano er bij doen en nog enkele minuten zonder deksel sudderen om de juiste dikte (structuur) te krijgen en op smaak te brengen.

 

Deze ragu Bolognese wordt meestal met pasta gegeven (waaronder de welbekende spaghetti Bolognese) maar ka evengoed met rijst, gnocci of polenta gaan.

Een niet al te pittige geraspte kaas en enkele blaadjes basilicum zijn veel toegepaste aanvullingen.

 

Vegetarische Ragu Bolognese

Vervang in de samenstelling:

·       Licht gerookt spek door speckjes van de vegetarische slager

·       Vervang gemengd gehakt door Vegetarisch gehakt

·       Vervang vleesbouillon door groentebouillon

·       Gebruik als kruiding extra: Spice Blend met miso voor vega van Verstegen  - ‘voorjaars risotto’

Bak de speckjes en het vegetarische gehakt apart rul en laat het niet mee sudderen maar voeg het op het einde van de bereiding toe.


Reacties