Doorgaan naar hoofdcontent

Vlaamse wafels

 












 

Zeker als de dagen korter en kouder worden en al helemaal tijdens de herfstvakantie en kerstvakantie is het leuk, en lekker om verse wafels te bakken.

Een apparaat om wafels te maken hoeft helemaal niet duur te zijn. Tussen de 25 en 40 Euro kun je al best goede apparaten voor eenvoudig huishoudelijk gebruik kopen.

Ingrediënten

3 eieren

250 ml volle melk

10 gram suiker

150 gram boter

10 gram verse gist

Merg van 1 vanillestokje

Snuifje zout

250 gram zelfrijzend meel

Bereiding

Verdeel de boter in kleine stukjes en doe samen met de melk in een pannetje om op laag vuur lauw te laten worden.

Doe de lauwe melk met de boter in de mengkom van de keukenmachine , voeg gist toe en laat twee minuutjes rusten.

Eieren en vanillemerg toevoegen roer alles goed door met de klopper in de keukenmachine.

Bloem, suiker en zout toevoegen en roer alles goed tot een homogeen deeg.

Laat een half uur afgedekt rijzen.

Roer het beslag even door en laat nog eens 10 minuten rusten.

Maak intussen het wafelijzer gebruiksklaar.

Het bakken van wafels duurt ongeveer 3 minuten wat je kunt merken doordat er geen stoom meer vrijkomt uit het wafelijzer.

Het is raadzaam om wafels te bakken onder de afzuigkap omdat er behoorlijk veel stoom vrij komt van een beslag dat redelijk veel boter bevat.

Opdienen met poedersuiker of slagroom.

Koude wafels kun je opwarmen in het wafelijzer of in de oven of in de airfryer.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.