Doorgaan naar hoofdcontent

Gegratineerd witlof







































Dit gerecht heb ik hier gepost op 1 maart 2008 en herwerkt op 20 oktober 2020

Gegratineerde witlofrolletjes met ham

Ingrediënten (voor 4 personen)
8 struikjes witlof
8 plakken achterham
50 gram boter
25 gram bloem
4 dl melk
zout, peper en nootmuskaat
150 gram geraspte pittige kaas
0,5 citroen
2 eetlepels paneermeel

Bereiding
Witlof wassen, schoonmaken en bittere kern verwijderen met een scherp mesje.
Witlof opzetten met een klontje boter, een bodempje water, sap van een halve citroen, zout en peper.
Kook de groente gaar in ongeveer 15 minuten.
Ovengrill voorverwarmen.
Bechamelsaus bereiden:
25 gram boter smelten, bloem erdoor roeren en even op een zacht vuurtje laten drogen.
Koude melk in beetjes toevoegen terwijl je goed roert met de garde.
De saus een minuutje zachtjes laten koken terwijl je goed roert.
Van het vuur weg zout, peper, nootmuskaat en geraspte kaas door de saus roeren.
Witlof goed laten uitlekken en in de hamplakjes rollen.
Een ovenschaal licht inboteren en hierin de hamrolletjes schikken; oversausen met de kaassaus.
De resterende boter in klontjes over de schaal verdelen en bestrooien met paneermeel.
Onder de ovengrill plaatsen tot er zich een mooi korstje heeft gevormd.










Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.