Doorgaan naar hoofdcontent

Coq au Vin



Dit gerecht is gepubliceerd op 2 november 2008 en herzien op 1 oktober 2020.

Coq au vin

Ingrediënten (voor 4 personen)
1 scharrelkip ( 1 tot 1,2 kg)
2 eetlepels allesbinder (bruin)
2 eetlepels arachideolie
30 gram boter
200 gram mager spek
200 gram champignons
2 sjalotten
2 teentjes knoflook
Zout en peper
klein borrelglaasje cognac
Voor de marinade:
1 grote ui
1 wortel
2 takjes selderij
1 blaadje laurier
takje tijm
2 peterseliestengels
1 koffielepel geplette zwarte peperkorrels
1 fles eenvoudige maar robuuste rode wijn

Bereiding
De kip in 8 stukken verdelen.
De ingrediënten voor de marinade schoonmaken, wassen en wortel, ui en selderij enigszins kleinsnijden.
De stukken kip en de ingrediënten van de marinade in een schaal doen, afdekken en minstens 12 uur op een koele plaats laten marineren.
De stukken kip uit de marinade halen en droogdeppen met keukenpapier.
De marinade door een zeef doen.
Sjalotten grof snijden.
Spek in reepjes snijden.
Champignons in vier snijden.
Olie en boter verhitten en hierin de stukken kip, sjalot en spek aankleuren, licht bestrooien met zout.
Bevochtigen met de marinade en aan de kook brengen.
Onder deksel zachtjes laten sudderen gedurende 20 minuten.
Knoflook versnipperen.
Champignons, laurierblad en knoflook aan de bereiding toevoegen en nog eens 10 minuten onder deksel laten sudderen.
Peterselieblaadjes (had je overgehouden van de marinade) fijnhakken.
De stukken kip uit de pan halen en warm houden.
De saus binden met wat allesbinder en afwerken met een klein borrelglaasje cognac.
Op smaak brengen met zout en peper.
De stukken kip terug in de saus doen en bestrooien met de peterselie.

Dit gerecht bevat per portie ongeveer: 610 kcal, 43 gram eiwit, 47 gram vet waarvan 15 gram verzadigd vet, 4 gram koolhydraten en 1 gram vezel.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.