Doorgaan naar hoofdcontent

Fricandeau met aardappel-wortelpuree uit de oven en groentewok

 




Fricandeau:

1.       Voor bereiding in de oven (gietijzeren braadpan):

Vlees goed droogdeppen, kruiden met zout en peper en aanbraden in hete boter om het vlees aan alle zijden te kleuren.

In een voorverwarmde oven op 160 graden gedurende 45 minuten tot een uur (afhankelijk van het gewicht van de fricandeau.. Regelmatig bedruipen met het braadvocht.

Kerntemperatuur 68 graden.

Uit de oven nemen.

Voor het aansnijden het vlees 5 minuten laten rusten onder deksel.

2.       Voor vacuümbereiding (Sous vide)

Vlees goed droogdeppen, kruiden met zout en peper en vacumeren.

Vacuümgaren: 3 uur op 65 graden

Uit vacuümzak halen, jus opvangen en het vlees goed droogdeppen met keukenpapier.

In een braadpan een klontje boter goed heet laten worden, het vlees hierin aan alle zijden mooi kleuren en nog enkele minuten onder deksel op een zacht vuurtje laten staan voor het voltooien van de garing (kerntemperatuur 68 graden).

Van het vuur nemen, enkele minuten afgedekt laten staan voor het aansnijden.

De jus in een pannetje aan de kook brengen, afsmaken met zout en peper en lichtjes binden met een klontje boter.

Aardappel-wortelpuree uit de oven (of airfyer)

Kruimige aardappelen en winterpeen in gelijkmatige stukken snijden en samen gaarkoken.

Afgieten en even laten drogen. Een flinke scheut room er bij doen en pureren. Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat.

In een beboterde schaal doen of de pan van de airfyer.

Airfryer: 15 minuten op 170 graden.

Oven: 20 minuten op 180 graden.

Het voorverwarmen van de oven en de iets hogere temperatuur betekent wel meer energieverbruik. Zeker als je voor kleine hoeveelheden kookt (tot 4 personen) is de airfryer voor dit type gerechten wel interessant.

 

Groentewok

Shanghai paksoi, sjalot, aubergine, zout en peper, sojasaus, Vloeibare braadboter of braadmargarine.

De bladeren van de shangai paksoi afsnijden en opzij leggen.

Sjalot grof hakken.

Aubergine in niet te kleine dobbelsteentjes snijden en de stengels van de paksoi in dezelfde grootte snijden.

In een wok de vetstof goed heet laten worden en hierin de gesneden groenten wokken.

De bladeren van de paksoi in reepjes snijden en toevoegen als de groenten beetgaar zijn. Nog even met wat sojasaus omschudden op hoog vuur.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.