Doorgaan naar hoofdcontent

Bladerdeeggebak met appel en marsepein

 


Dit recept kun je ook openen met Recipe keeper.

Ingrediënten:

1 rol bladerdeeg (Tante Fanny)
200 gram marsepein
2 appels (Elstar bijvoorbeeld)
1 ei
1 eetlepel fijne kristalsuiker
1 theelepel kaneel
100 gram abrikozenjam

Bereiding:

Van de rechthoekige plak bladerdeeg de randen op 0,5 cm twee maal naar binnen vouwen.
Op een bakplaat met bakpapier leggen en de bodem inprikken met een vork.
Marsepein kun je uitrollen op een met bloem bestoven oppervlak ter grootte van de deegbodem, ik heb het in zeer dunne plakjes gesneden en de bodem ermee belegd.
De appels schillen, in kwarten snijden, klokhuis verwijderen en in partjes snijden.
De appelpartjes op de marsepein schikken en licht bestrooien met suiker en kaneel.
Oven verwarmen op 200 graden.
Ei losroeren en de bladerdeegrand ermee betrijken.
Plaats 20 minuten in de oven.
Abrikozenjam met twee eetlepels water op het vuur zetten en regelmatig roeren tot de jam indikt en grote bellen begint te vertonen. Dan nog even laten staan tot het punt dat het dreigt te gaan karamelliseren.
Haal het gebak met bakpapier van de bakplaat en laat afkoelen op een rooster.
Terwijl het gebak nog warm is, de appels instrijken met de warme abrikozenjam
 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.