Doorgaan naar hoofdcontent

Normandische pannenkoek

 


Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper.

Niet zo heel gemakkelijk, maar wel heel bijzonder!

Gebruik als het kan twee geschikte grote koekenpannen omdat de bereiding nogal bewerkelijk is. Zelfs als je er maar twee moet maken is het gebruik van twee koekenpannen voor dit gerecht al comfortabel. 

Ingrediënten:

Voor 4 Normandische pannenkoeken:
300 gram meel voor luxebrood (Aveve of Soezie)
3 eieren
150 ml volle melk
1 eetlepel zonnebloemolie
snufje zout


3 appels (deze keer heb ik Pink Lady gebruikt)

boter en zonnebloemolie om te bakken

boter en suiker om te karamelliseren
Calvados om te flamberen

Bereiding:

Roer alle ingrediënten voor het deeg tot een glad beslag.
Het beslag 15 minuten laten rusten (langer mag ook).
Appels schillen en klokhuis uitsteken met een appelboor.
Snijd de appels in niet te dunne schijven.
Appelschijven aan beide zijden kort bakken in hete boter.
Neem voor de pannenkoeken en niet te kleine koekenpan want een Normandische pannenkoek is een stevige pannenkoek, geen flensje. Doe dus voldoende beslag in de hete pan met olie en een klein stukje boter. Leg op het beslag 4 gebakken appelschijven en dek deze weer af met wat beslag.
geef voldoende tijd om te bakken en draai ze voorzichtig om. Geef de andere zijde van de pannenkoek ook voldoende tijd want deze pannenkoeken zijn groot en dik en ze moeten binnenin ook gaar zijn. 

Houd de gebakken pannenkoeken apart en warm.

De borden die je gaat gebruiken om deze pannenkoeken op te dienen smeer je lichtjes in met boter. Dit doe je om te vermijden dat de gekarameliseerde pannenkoek aan het bord gaan vastplakken.

Karamelliseren:

Let op dat je hier niet te heftig te werk gaat, niet te veel boter en suiker gebruikt en de pannenkoeken niet met een omgooiende beweging omdraait want karamel is gloeiend heet en geeft ernstige brandwonden als het op je huid komt.

Doe een klontje boter en 2 tot 3 eetlepels kristalsuiker in de koekenpan en laat dit heet worden tot de suiker licht begint te verkleuren. Leg dan de pannenkoek in de pan en maak korte rustige draaiende bewegingen met de pan op het vuur. Draai voorzichtig om met behulp van een brede spatel en laat de andere zijde ook karamelliseren.

Maak de calvados lichtjes warm.
Doe 2 tot 3 eetlepels ervan op de pannenkoek en ontsteek om te flamberen. Doe dit niet onder de dampkap!!!

Laat de gekaramelliseerde en geflambeerde pannenkoek op het ingeboterde bord glijden. en serveer direct.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.