Doorgaan naar hoofdcontent

Gehaktbal met pastinaakpuree en gebakken appelschijfjes

 


Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper.

Ingrediënten:

Gemengd gehakt (rund - varken)
ei
paneermeel
zout, peper, nootmuskaat
sjalot
kippenbouillon
roux voor bruine sauzen (Maïzena)

Aardappelen kruimig
pastinaak
volle melk
klontje boter
zout, peper, nootmuskaat

appel
boter

Bereiding:

Gehakt aanmaken met zout en kruiden, ei en paneermeel.
Maak er gelijkmatige ballen van.
Sjalot versnipperen en samen met de gehaktballen aanbraden in hete boter tot ze rondom mooi gekleurd zijn.
Kippenbouillon toevoegen en zachtjes laten sudderen tot de gehaktballetjes gaar zijn.
Maak een puree van aardappelen, pastinaak en een scheutje volle melk.
Appelen schillen en klokhuis verwijderen met appelboor. De appels in niet te dunne plakken snijden en aan beide zijden bakken in boter.
De gehaktballetjes uit de braadjus nemen en deze op smaak brengen en lichtjes binden met bruine roux.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.