Doorgaan naar hoofdcontent

Rodekool gestoofd met appel

















Ingrediënten


Rode kool
appel (cox orange of goudrenet)
boter
koekkruiden: kaneel, kardemom, kruidnagel, nootmuskaat
laurier
Zout en peper
citroen of limoen
Balsamico azijn
kandijsuiker

Bereiding


Voor de kruidenmengeling: Je kunt gebruik maken van kant en klare koekkruiden of zelf een melange maken van de kruidenpoeders of de kruidenvijzel en nootmuskaatrasp gebruiken.


Rode kool schoonmaken en naargelang de grootte in vier of in acht snijden en vervolgens in dunne reepjes.
Appels schillen, klokhuis verwijderen en in stukken snijden.
De bodem van een pan ruim inboteren.
De helft van de rode kool in de pan doen, daarop de appelstukjes, zout en peper en de kruiden.
Daarop de andere helft van de rode kool en een beetje water.
Onder deksel op het vuur laten stoven en regelmatig omroeren.
Laat stoven tot de rode kool beetgaar is.
Voeg Balsamico azijn, kandijsuiker en citroensap toe.
Roer goed om en laat nog enkele minuten stoven.
Op smaak brengen en laurierblad verwijderen.







































Dit recept van rodekool werd 8 maart 2008 hier gepubliceerd en herwerkt op 1 november 2020

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.