Doorgaan naar hoofdcontent

Waldkorn brood

 








Woordje vooraf:

Dit brood wordt gemaakt van Waldkorn mix te verkrijgen bij Aveve in België en van het merk Soezie bij de Boerenbond in Nederland.

Typisch aan deze mix is de toevoeging van mout waardoor het zijn donkerbruine kleur krijgt en verder nog roggebloem, soja, lijnzaad, gerstmoutextract, zonnebloempitten, meelverbeteraars, glucosesiroop en roggezuurdesem.

Geen 'gewoon' brood dus van tarwebloem of tarwemeel met water, gist, zout en boter.

Je kunt gerust stellen dat deze broodmix geen ambachtelijk product is maar het geeft je wel een bijzonder brood ter afwisseling.


Lastig aan deze broodmix is om er een mooi samenhangend en elastisch deeg van te maken. Ook al volg je het recept op de verpakking nauwkeurig, het deeg heeft de neiging om plakkerig te worden en is moeilijk elastisch te krijgen.


Ingrediënten

400 gram waldkorn meel

7 gram gist

225 ml water

10 gram boter

7 gram zout


Bereiding

Begin een deeg te maken van meel en water en voeg dan boter en zout toe.

Kneden ( ik doe dit altijd met de keukenmachine met deeghaak) en geef het even de tijd om het deeg goed te kunnen beoordelen, ga niet direct corrigeren door meel of water toe te voegen.

Als je na een tijdje kneden ziet dat het deeg te onsamenhangend en te plakkerig blijft, voeg dan beetje bij beetje wat meel toe. om zo ver het gaat een elastische deegbal te bekomen.

Laat afgedekt rijzen gedurende 45 minuten.


Kneed het deeg even door en vorm het om in een licht beboterde broodbakvorm te doen en laat het opnieuw afgedekt 45 minuten rijzen.

Verwarm intussen de oven op 220 graden.

35 minuten baktijd.


Een mooier resultaat krijg je door het deeg te vormen op een bakpapier en het afgedekt te laten rijzen terwijl je bij het opwarmen van de oven er een gietijzeren pan met deksel in plaatst.

Doe dan het gerezen deeg met bakpapier in de hete braadpan , zet het deksel er op en plaats 35 minuten in de oven. Eventueel nog enkele minuten na bakken zonder deksel.























Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.