Doorgaan naar hoofdcontent

Chutney van kweepeer

 


Je kunt dit recept ook openen met Recipe Keeper

Ingrediënten:

Kweeperen
citroen
suiker
specerijen: gember, kardemom, steranijs, kaneel
gekonfijte gember
zoetzure Amsterdamse uitjes
rozijnen
witte wijnazijn
zonnebloemolie
sjalot

Bereiding:

Kweeperen schillen, klokhuis verwijderen en in gelijkmatige niet te grote stukken snijden.
Citroen in 4 parten snijden
Opzetten met water (maakt niet uit hoeveel, net onderstaan is genoeg), suiker, citroen en specerijen.
Laat een 15 minuten zachtjes koken.
Sjalot versnijden en in olie aanstoven.
Giet de kweeperen door een vergiet maar vang een deel van het kookvocht op.
De kweeperen met de specerijen (citroen heb je verwijderd) bij de sjalot voegen.
Azijn en suiker toevoegen zodat het net smeuïg wordt en 30 minuten zachtjes laten sudderen. Voeg indien nodig wat van het bewaarde kookvocht toe.
Gekonfijte gember en Amsterdamse uitjes klein snijden
Gekonfijte gember, uitjes en rozijnen toevoegen en nog eens 10 à 15 minuten laten sudderen.
Tijdens de bereiding controleer je enkele keren op smaak en je voegt indien nodig azijn of suiker toe.
Om het iets pittiger te maken kun je in de laatste 10 minuten een fijn gesneden rode peper toevoegen.

Laten afkoelen.

Voor het serveren of het afvullen in potjes om te bewaren verwijder je de specerijen.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.