Doorgaan naar hoofdcontent

Braadkip met gekarameliseerd witlof en aardappelpuree

 



Ingrediënten:

braadkip
zout, peper, peprikapoeder
braadboter
witlof
citroensap
boter
suiker
kruimige aardappelen
room
zout, peper en nootmuskaat

Bereiding:

Oven verwarmen op 185 graden.
Kip droogdeppen en van binnen en aan de buitenkant kruiden.
In een braadpan op middelhoog vuur de kip aan alle zijden mooi kleuren en dan in de oven plaatsen voor 45 minuten tot een uur (afhankelijk van het gewicht van de kip. Bedruip enkele keren met het braadvocht en draai halverwege de kip op de andere zijde.
Intussen de aardappelpuree en het witlof bereiden.

Witlof schoonmaken en met een klontje boter, een bodempje water, citroensap, zout en peper onder deksel 3/4 gaar stoven.

Kruimige aardappelen gaar koken, afgieten en drogen en met een flinke scheut room op een zacht vuurtje plaatsen zodat de room kan verwarmen. Met een pureestamper tot een smeuïge puree maken en op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat.

 witlof goed laten uitlekken en iets uitknijpen met behulp van een lepel.. Een klont boter in een koekenpan verhitten en hierin de witlofstronkjes bakken. Voeg een schepje suiker toe tijdens het bakken zodat er zich een licht karamellaagje rond de groente vormt.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.