Doorgaan naar hoofdcontent

Pangasiusfilet in de oven

 


Links op de afbeelding: pangasiusfilet met groenten in tomatensaus, in de oven gebakken aardappelen en ovenbereide bietjes

Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper

Nota vooraf:

Als er een vis is waar de culinaire liefhebber en zeker de culinaire visliefhebber op neerkijkt, dan is het de pangasius wel.

Er worden veel goede en vermeende redenen aangevoerd om deze vis niet op het menu te zetten. Foodlog publiceerde er in 2015 een artikel over in de reeks 'Culinair ontdekt'. En zoals je dat van Foodlog kunt verwachten (Nick Trachet in dit geval) is het een goed stuk onderzoek met de nodige nuances. Echter, voor culinaire kwaliteit, telt de nuance niet, conclusie van dit artikel: "Pangasius is vis voor wie niet van vis houdt: mooi wit, graat- en huidloos, stevig en – vooral – totaal smaakloos."

Wie zou ik zijn om hem ongelijk te geven maar voor de dagelijkse kost heeft deze paria onder de vissen wel wat voordelen.

a) In het betreffende artikel worden deze voordelen met enig misprijzen al gedeeltelijk genoemd: "Je kan panga frituren, pocheren, verstoppen onder roomsaus in een ‘vispannetje’, gratineren, roosteren, pailloteren of aan de kat voeren. En dat allemaal zonder pijn in de portemonnee.

b) Laat ik het misprijzen even weg, dan maak ik er van: de pangasius is veelzijdig in toepassingsmogelijkheden. Dat is voor de dagelijkse kost waarin (althans voor de niet vegetariërs) vlees of vis onderdeel uitmaakt van een samengestelde maaltijd met meerdere componenten zoals aardappelen of graanproducten, groenten en saus een (klein) voordeel te noemen. 

c) Als ik de viswijzer raadpleeg, dan blijkt dat duurzame pangasius vrij gemakkelijk verkrijgbaar is. Voor mij is dat een belangrijke reden om zo nu en dan, ter afwisseling een keuze te maken voor deze vis.

d) Ook qua voedzaamheid (aanwezigheid van belangrijke voedingsstoffen) waarvoor vis in het algemeen zo geprezen wordt doet de pangasius het niet slecht, eigenlijk wel goed.


Ingrediënten:

Pangasiusfilet
braadboter
olijfoliespray
zout en peper

Bereiding:

Oven verwarmen op 200 graden.
Visfilet droogdeppen met keukenpapier en in ingeboterde ovenschaal schikken.
Kruiden met zout en peper.
Besproeien met olijfolie.
12 minuten in de oven plaatsen.










Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.