Garbure
Is een groentesoep waarvan de samenstelling niet vast staat. Er wordt bij een garbure geen bindmiddel gebruikt, de binding moet van de groenten zelf komen. In verhouding tot andere soepen worden er meer groenten gebruikt. Ook typisch voor een garbure is dat er niet één groente is die de overhand heeft, het moet echt een gemengde groentesoep zijn. Er bestaan garbures die streekgebonden zijn en waarin traditioneel gepekeld vlees of gevogelte wordt toegevoegd en waarin een bepaalde groentesoort wel bepalend kan zijn.
Ingrediënten (voor 4 personen)
1 stengel prei
1 ui
1 winterwortel
150 gram knolselderij
1 raapje
zout, peper
klein takje tijm
1 laurierblad
100 gram boter
1,5 liter groentebouillon
3 sneetjes brood
Bereiding
Groenten schoonmaken, wassen en klein snijden.
De groenten aanstoven in 35 gram boter.
Bevochtigen met de bouillon, tijm en laurier toevoegen en 30 minuten zachtjes laten koken.
Sneetjes brood ontkorsten en in gelijkmatige blokjes snijden.
Broodblokjes in 50 gram boter lichtbruin en krokant bakken.
Tijm en laurier uit de soep verwijderen en de soep met een staafmixer fijnmaken.
Terug aan de kook en op smaak brengen.
Bij het opdienen van de soep een klein klontje boter toevoegen en de croutons apart geven die op het laatste moment bij de soep worden gedaan.
Dit gerecht bevat per portie, ongeveer:
280 kcal, 5 gram eiwit, 21 gram vet waarvan 13 gram verzadigd vet, 18 gram koolhydraten en 6 gram voedingsvezel
Reacties