Doorgaan naar hoofdcontent

Garbure


Garbure

Is een groentesoep waarvan de samenstelling niet vast staat. Er wordt bij een garbure geen bindmiddel gebruikt, de binding moet van de groenten zelf komen. In verhouding tot andere soepen worden er meer groenten gebruikt. Ook typisch voor een garbure is dat er niet één groente is die de overhand heeft, het moet echt een gemengde groentesoep zijn. Er bestaan garbures die streekgebonden zijn en waarin traditioneel gepekeld vlees of gevogelte wordt toegevoegd en waarin een bepaalde groentesoort wel bepalend kan zijn.
Ingrediënten (voor 4 personen)
1 stengel prei
1 ui
1 winterwortel
150 gram knolselderij
1 raapje
zout, peper
klein takje tijm
1 laurierblad
100 gram boter
1,5 liter groentebouillon
3 sneetjes brood

Bereiding
Groenten schoonmaken, wassen en klein snijden.
De groenten aanstoven in 35 gram boter.
Bevochtigen met de bouillon, tijm en laurier toevoegen en 30 minuten zachtjes laten koken.
Sneetjes brood ontkorsten en in gelijkmatige blokjes snijden.
Broodblokjes in 50 gram boter lichtbruin en krokant bakken.
Tijm en laurier uit de soep verwijderen en de soep met een staafmixer fijnmaken.
Terug aan de kook en op smaak brengen.
Bij het opdienen van de soep een klein klontje boter toevoegen en de croutons apart geven die op het laatste moment bij de soep worden gedaan.

Dit gerecht bevat per portie, ongeveer:

280 kcal, 5 gram eiwit, 21 gram vet waarvan 13 gram verzadigd vet, 18 gram koolhydraten en 6 gram voedingsvezel

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.