Doorgaan naar hoofdcontent

Risoni




Risoni

Risoni is een pasta gemaakt van harde tarwe in de vorm van een grote rijstkorrel. Kan gebruikt worden als alternatief voor rijst maar wordt vaak gemengd met een saus en in soepen. Ook in de Griekse en Turkse keuken wordt dit soort pasta gebruikt. De Grieken noemen het kritharaki en de Turken, sehriye.
Ingrediënten (voor 4 personen)
250 gram risoni
zout
3 eetlepels olijfolie

Bereiding
2 liter licht gezouten water aan de kook brengen.
De risoni aan het kokende water toevoegen en in ongeveer 12 minuten beetgaar koken.
Afgieten en goed laten uitlekken.
Olijfolie verhitten en hierin de risoni onder omscheppen snel en licht fruiten.

Opmerking:
Bij het fruiten van de risoni kunnen ingrediënten als versnipperde uit, knoflook of pepertjes toegevoegd worden, naargelang zin functie als bijgerecht.

Een portie van dit gerecht bevat: 190 kcal, 4 gram eiwit, 8 gram vet waarvan 1 gram verzadigd vet, 24 gram koolhydraten en 1 gram voedingsvezel.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.