Doorgaan naar hoofdcontent

Krielaardappeltjes met rozemarijn


Krielaardappelen met rozemarijn
Ingrediënten (voor 4 personen)
750 gram krielaardappelen met schil (vb. Rattes du Touquet)*
40 gram boter
zout en peper
1 dessertlepel rozemarijn (gedroogd, geen poeder)

Bereiding
De aardappelen goed schoonmaken en wassen, niet schillen.
De aardappelen voor 3/4 gaar maken, liefst stomen maar koken mag ook.
Rozemarijn in een vijzel iets of wat fijn wrijven, niet te fijn en zeker niet tot poeder maken.
Laten uitlekken en meteen, naargelang de grootte in twee of in vier snijden.
Boter in koekenpan verhitten en hierin de aardappelen gaar en kooknat bakken, bestrooien met zout, peper en rozemarijn.
Goed omschudden en zorgen dat d aardappeltjes mooi gelijkmatig gebakken zijn.

*Krielaardappelen is een verzamelnaam voor kleine vastkokende aardappelsoorten. Gebruik het liefst de de soorten tussen 3 en 5 cm groot met de schil eraan. De meeste voorverpakte en reeds geschilde krielaardappelen op de markt zijn vrij smaakloos. De hier genoemde krielaardappel ratte de Touquet is niet overal gemakkelijk verkrijgbaar (lang ovaal van vorm), maar normaal moeten goede soorten redelijk verkrijgbaar zijn.


Krielaardappelen met rozemarijn
Krielaardappelen m...
Hosted by eSnips

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.