Doorgaan naar hoofdcontent

Carnaval




Carnaval in Binche (B). De Gilles gooien met sinaasappels.

Geen vasten, wel feest. Alhoewel de oorsprong van het carnaval waarschijnlijk een heidens feest was, werd het door de katholieke kerk geadopteerd als begin van de 40 dagen vastentijd voor Pasen. Voor de vasten begon, mocht men zich nog eens extra te goed doen aan zuip- en schranspartijen en uitbundig feesten. Vette dinsdag is het feest gevierd voor Aswoensdag, de dag waarop het vasten begint. De term “carnaval” verwijst naar de laatste keer vlees. Tijdens de vastentijd werd men immers geacht geen vlees te eten en in alle opzichten sober te leven. Het feest in sommige streken blijven bestaan, het vasten niet meer. Jammer eigenlijk, niet zozeer vanuit louter religieus oogpunt, maar eerder het idee dat soberheid gedurende een korte periode nooit kwaad kan. Het zou een aanzet kunnen geven om eens wat vegetarisch te proberen, zeker voor de feestvierders die zich te goed hebben gedaan aan al die snelle vette happen tussen het zuipen door.

Bij ons thuis, toen we nog kind waren, was het traditie dat moeder op vette dinsdag pannenkoeken bakte (dat was altijd feest). In één van die pannenkoeken deed ze tijdens het bakken een knoop van een jas in het deeg, wie die pannenkoek had , was prins carnaval.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.