Doorgaan naar hoofdcontent

Roti met linzen


Roti met linzen
Roti is een bijgerecht, verwant aan de chapati en in verschillende samenstellingen te bereiden. Eigenlijk een soort hartige pannenkoek uit de Hindoestaanse keuken die bij allerlei stoof- en smoorgerechten kan worden gegeven.

Ingrediënten (voor 6 personen)
500 gram bloem
1 zakje bakpoeder
375 ml water
0,5 theelepel zout
70 gram linzen
2 teentjes knoflook
2 theelepels komijn
2 eetlepels arachideolie

Bereiding
Linzen wassen, opzetten in licht gezouten water en in 35 minuten gaarkoken.
Ondertussen een zacht deeg maken van bloem, bakpoeder, water en zout.
Deeg onder plasticfolie of natte theedoek laten rusten gedurende minimaal 1 uur.
Eveneens tijdens het koken van de linzen, knoflook en komijn in de vijzel fijnwrijven.
Gare linzen afgieten, goed laten uitlekken en op een zacht vuurtje al roerend helemaal droogmaken door het meeste water te laten verdampen, roer er tegelijk het knoflook-komijnmengsel door.
De linzenpuree laten afkoelen.
Verdeel het deeg in 12 gelijke bolletjes en verdeel de linzen ook in 12 gelijke delen.
Duw met de handpalm het deeg iets plat, leg daarop de linzen en vouw het deeg dicht zodat de linzen helemaal ingepakt zijn.
Rol het deeg op een met bloem bestrooide tafel voorzichtig uit tot een ronde plak van 3 mm dikte (niet te hard duwen om de linzen gelijkmatig in het deeg te verspreiden).
Wrijf de deegplakken lichtjes in met olie.
Verhit een koekenpan met dikke bodem en bak hierin de roti's aan beide kanten enkele minuten, draai zonodig enkele keren om.
Houd de gebakken roti's warm in aluminiumfolie terwijl je de andere bakt.

Dit gerecht bevat per portie ongeveer:

350 kcal, 12 gram eiwit, 5 gram vet waarvan 1 gram verzadigd vet, 65 gram koolhydraten en 4 gram vezel.

Bij de berekening van d voedingswaarde is er van uit gegaan dat alle ingrediënten gebruikt werden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.