Doorgaan naar hoofdcontent

Andrew Zimmern


Wie regelmatig naar Travel Channel kijkt, zal zeker wel eens het programma van Andrew Zimmern gezien hebben: Bizarre Foods. Een aanstellerig typetje dat inspeelt op de behoefte om het dagdagelijkse tot saai te verklaren en waarbij niets meer spectaculair of gek genoeg kan zijn. Het gaat hier niet, zoals bij andere programma’s van dit type om halsbrekende toeren (alhoewel …) maar om het bizarre op zich. Voedsel, ingrediënten, gerechten en voedingsgewoonten van over de hele wereld vormen zijn jachtdomein op zoek naar het extreme. Of toch niet? Het is dubbel: in onze geciviliseerde wereld hebben wij toch wel de binding met onze voedingsmiddelen verloren. We vinden het prachtig dat we in onze uitpuilende supermarkten alles kunnen krijgen als het maar netjes panklaar in plastic verpakt is. We weten ondertussen wel dat de bio-industrie dieronwaardig is maar we zijn het “gezeur” erover zat en laten onze eetlust er niet graag door bederven. Wat Andrew Zimmern doet is ons confronteren met mensen die voor hun voedsel of handel in voeding nog hun handen vuil maken en waarvoor ingrediënten niet moeten omgetoverd worden tot kunstwerk om er uitdagend en appetijtelijk uit te zien. Wanneer we uit gaan eten willen we graag verrast worden en in bewondering kijken naar het mooi opgemaakte bord en mogen we blij zijn dat de restaurantkaart of de kelner ons de nodige informatie verschaft over wat dat moois op ons bord is omdat de ingrediënten toch niet meer te herkennen zijn. Neen, dan toch liever de pure voeding zoals die in Bizarre Foods getoond wordt. Niet dat ik door alles wat daar vertoond wordt gecharmeerd ben, maar ik wil weten dat het bestaat en soms wil ik me erdoor laten inspireren. Maar, Linda Roodenburg overtuigt me meer met haar Rotterdams Kookboek en Eten op Aarde.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.