Doorgaan naar hoofdcontent

Zuurkool op Elzasser wijze



Het recept van Elzasser zuurkool werd op 5 februari 2008 op deze site geplaatst onder de naam Zuurkool op Elzasser wijze en op 3 december 2020 herzien en bijgewerkt.

Je kunt dit recept ook openen met Recipe Keeper

Ingrediënten (voor 4 personen)

800 gram zuurkool
75 gram reuzel of boter
4 plakken casselerrib (à 75 gram)
4 verse knakworsten
8 plakjes licht gezouten spek
1 laurierblad
4 jeneverbessen
peper
1 winterpeen
1 ui
1 glas droge witte wijn

Bereiding

Ui in halve ringen snijden, wortel in plakjes.
Zuurkool laten uitlekken (indien te zuur, even spoelen met lauw water).
Ui en wortel aanstoven in boter zonder te verkleuren, zuurkool, laurier en jeneverbessen toevoegen.
Alles goed omroeren en 5 minuten laten stoven.
Witte wijn toevoegen en onder deksel verder laten sudderen.
Ondertussen spek en casselerrib lichtjes bakken in de rest van de boter.
Speklapjes, knakworst en casselerrib op en tussen de zuurkool leggen en onder deksel nog een 20 minuten laten smoren.
Vlees uit de pan nemen en warm houden.
Zuurkool laten uitlekken, laurier en jeneverbessen verwijderen.
zuurkool in verwarmde schaal doen, de vleessoorten er bovenop schikken, bestrooien met vers gemalen peper.
Serveren met gekookte aardappelen of aardappelpuree en mosterd.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.