Doorgaan naar hoofdcontent

Vol au vent

 


Het recept van Vol au Vent kun je ook openen met Recipe Keeper

Ingrediënten:

Braadkip of soepkip
ui
wortel
selder
laurier
kruidnagel
zout en peper

champignons
boter
bloem
room
citroen

Kippengehakt
zout, peper
ei
paneermeel

Bereiding:

Kip pocheren: opzetten in water met zout, peperbolletjes, laurier, ui met kruidnagel, wortel, selder.
Aan de kook brengen.
Afschuimen wanneer nodig.
Tegen het kookpunt aanhouden tot de kip gaar is (afhankelijk van het gewicht van de kip ongeveer 45 minuten tot een uur).

Champignons in vier snijden en opzetten met een bodempje water, klontje boter, zout, peper en wat citroensap.
5 minuten stoven.

Kippengehakt aanmaken met zout, peper, ei en paneermeel en er kleine gehaktballetjes van draaien.
5 minuten zachtjes koken in kippenbouillon.

De gare kip uit de bouillon nemen en iets laten afkoelen.

Kippenbouillon door een zeef doen.

Kippenvel verwijderen en het vlees van karkas en botten halen.
Het kippenvlees in blokjes snijden.

Een roux maken van boter en bloem en die al roerend met een lepel op een zacht vuurtje laten drogen tot ze een beetje nootachtige, koekjesachtige geur krijgt.
Kippenbouillon toevoegen, en al roerend aan de kook brengen.
Het stoofvocht van de champignons toevoegen.
op smaak en de juiste dikte brengen en afwerken met room.
Kip en champignons en gehaktballetjes door de saus roeren en nog even zachtjes laten sudderen.
Gebruik warme pasteitjes of mandjes van pommes duchesse om te vullen met deze vol au vent.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.