Doorgaan naar hoofdcontent

Bloemkool met kaassaus uit de oven

 


Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper.

Ingrediënten:

Bloemkool
Voor de kaassaus:
30 gram boter
25 gram bloem
0,5 liter volle melk
zout, peper, nootmuskaat
70 gram geraspte pittige kaas
Wat extra boter om in te vetten

Bereiding:

Bloemkool opzetten in kokend licht gezouten water en 5 minuutjes zachtjes laten koken.
Uit het kookwater halen. 

Wanneer je de bloemkool al van te voren wilt koken zodat die klaar staat om later verder te verwerken koel deze dan af onder koud stromend water zodat het garingsproces niet door gaat. Dat hoeft natuurlijk niet als je de bloemkool direct verder afwerkt.

Kaassaus:
30 gram boter smelten, bloem erdoor roeren en even op een zacht vuurtje laten drogen.
Koude melk in beetjes toevoegen terwijl je goed roert met de garde.
De saus een minuutje zachtjes laten koken terwijl je goed roert.
Van het vuur weg zout, peper, nootmuskaat en 50 gram geraspte kaas door de saus roeren.

Oven verwarmen op 180 graden.
Schik de bloemkool in een licht geboterde ovenschaal en bedek met de kaassaus. Strooi de rest van de saus er over heen.

Plaats in de oven voor 15 tot 20 minuten tot een mooie gratinlaag is gevormd.






Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.