Doorgaan naar hoofdcontent

Broodpudding met banaan en chocolade

 


Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper.

Ingrediënten:

Broodpudding is bij uitstek een bereiding waarvoor vaste verhoudingen van ingrediënten moeilijk te geven zijn. De verhouding tussen brood en melk/ eieren is sterk afhankelijk van het soort brood dat gebruikt wordt: redelijk vers brood of wat ouder brood, wit brood of bruin of volkorenbrood. De hoeveelheid vocht die opgenomen wordt door het brood is dan zeer verschillend. Ervaring en gevoel voor de juiste structuur van het beslag zijn hier belangrijker dan de opgegeven hoeveelheden in een recept.

Ik gebruikte een klein stuk oud wit brood.

Voor een kleine broodpudding (in mijn geval zoals op de foto te zien is, een grote wat dunnere broodpudding)

150 gram oud wit brood
2 eieren
35 gram suiker
2 bananen
200 ml volle melk
35 gram pure chocolade
35 gram melkchocolade

Voor de afwerking:
Lemon curd en geroosterd amandelschaafsel.

Bereiding:

Brood in stukken snijden en samen met de eieren, 150 ml melk, suiker en bananen kort grof malen met het mes (ik gebruik de Monsieur Cuisine Plus).

Beoordeel de structuur van het beslag en voeg eventueel de rest van de melk toe.

Chocolade in kleine stukken verdelen en door het beslag mengen.


Oven verwarmen op 175 graden.

Een bakvorm lichtjes inboteren en bestrooien met wat bloem.

 Doe het beslag in de vorm en plaats in de oven voor ongeveer 40 minuten.

(Ook hier geldt dat de structuur van het beslag, dik smeuïg of eerder vochtig, bepalend is voor de baktijd.)


Laten afkoelen op een rooster met bakpapier.


Amandelschaafsel licht roosteren in een droge koekenpan.


Na afkoeling de broodpudding licht bestrijken met lemon curd en bestrooien met geroosterd amandelschaafsel.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.