Ingrediënten:
Broodpudding is bij uitstek een bereiding waarvoor vaste verhoudingen van ingrediënten moeilijk te geven zijn. De verhouding tussen brood en melk/ eieren is sterk afhankelijk van het soort brood dat gebruikt wordt: redelijk vers brood of wat ouder brood, wit brood of bruin of volkorenbrood. De hoeveelheid vocht die opgenomen wordt door het brood is dan zeer verschillend. Ervaring en gevoel voor de juiste structuur van het beslag zijn hier belangrijker dan de opgegeven hoeveelheden in een recept.
Ik gebruikte een klein stuk oud wit brood.
Voor een kleine broodpudding (in mijn geval zoals op de foto te zien is, een grote wat dunnere broodpudding)
150 gram oud wit brood
2 eieren
35 gram suiker
2 bananen
200 ml volle melk
35 gram pure chocolade
35 gram melkchocolade
Voor de afwerking:
Lemon curd en geroosterd amandelschaafsel.
Bereiding:
Brood in stukken snijden en samen met de eieren, 150 ml melk, suiker en bananen kort grof malen met het mes (ik gebruik de Monsieur Cuisine Plus).
Beoordeel de structuur van het beslag en voeg eventueel de rest van de melk toe.
Chocolade in kleine stukken verdelen en door het beslag mengen.
Oven verwarmen op 175 graden.
Een bakvorm lichtjes inboteren en bestrooien met wat bloem.
Doe het beslag in de vorm en plaats in de oven voor ongeveer 40 minuten.
(Ook hier geldt dat de structuur van het beslag, dik smeuïg of eerder vochtig, bepalend is voor de baktijd.)
Laten afkoelen op een rooster met bakpapier.
Amandelschaafsel licht roosteren in een droge koekenpan.
Na afkoeling de broodpudding licht bestrijken met lemon curd en bestrooien met geroosterd amandelschaafsel.
Reacties