Doorgaan naar hoofdcontent

Witloftaart met gerijpte geitenkaas

 


Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper.

Ingrediënten:

Uien
boter
Za'atar
Witlof
zout en peper
Rolletje gerijpte geitenkaas
vloeibare honing
bladerdeeg
ei

Bereiding:

Uien in halve ringen snijden en bakken in boter met wat za'atar tot ze mooi bruin en licht gekarameliseerd zijn.
Laten afkoelen.
Het onderste deel van de witlofstronken wegsnijden.
Witlof in lange plakken snijden en bakken in hete boter tot ze net wat kleur krijgen.
Laten afkoelen.
Ei losroeren.
Bakplaat beleggen met bakpapier.
Bladerdeeg op de bakplaat en zorg voor een opstaand randje.
Bladerdeeg inprikken met een vork.
Oven verwarmen op 210 graden.
Leg de afgekoelde uienringen op het bladerdeeg, verspreid goed en zorg dat het er niet te dik op ligt.
Daarop het afgekoelde witlof, ook goed gespreid en niet te veel op elkaar.
Licht kruiden met zout en peper.
Alles, dus niet enkel de randen, licht bestrijken met losgeroerd ei.
Plaats in de oven voor 25 minuten.
Geitenkaas in dunne plakjes snijden en op de half gebakken witloftaart schikken.
Doe op ieder rondje geitenkaas enkele druppeltjes honing en plaats terug in de oven voor 15 minuten.

Let op: temperatuur en baktijd is nooit absoluut zoals in recepten vermeld staat. Altijd zelf in de gaten houden of het één of ander moet bijgestuurd worden.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.